Estetik Gülüş

Gülümsemekten korkmayın...

Güzel ve sağlıklı bir gülüşe sahip olmak tüm insanların isteğidir. Bu sosyal ve iş hayatımızda başarımızı etkileyen bir faktördür. Kişiye kendini iyi hissettirir ve özgüven sağlar. Diğer insanlarla iletişimimizi olumlu yönde etkiler. İnsan iletişiminde kısa süreli göz temasından sonra bakışlar konuşan insanın ağzına odaklanır. Sağlıklı ve güzel bir gülüş yaşamın her alanında bize avantaj sağlar. Estetik bir gülüşte fonksiyon ve estetik önemli faktörlerdir.

Gülümsemekten korkmayın… 

ESTETİK GÜLÜŞ TASARIMI
Gülümsemek insanoğlunun sahip olduğu önemli özelliklerinden bir tanesidir. Estetik olarak, gülüşü ile karşısındaki insanları etkileyen kişiler hep özenilen kişiler olmuştur. Güzel bir gülümseme için, ağız yapınız, diş görünümünüz uygun olmayabilir. Günümüz teknolojisi ile çeşitli problemlerden dolayı gülümsemekten çekinen kişiler, son derece çekici gülümsemelere kavuşabilmektedir. Son dönemlerde göz alıcı, iri dişler yerine, doğal görünümlü, çekici gülümsemeler tercih edilir hale gelmiştir. İnsanlar artık sadece doğallıkla gerçek güzelliğin elde edilebileceği sonucuna ulaşmıştır.

estetik

Saatlerce konuştuğunuz bir kişiye anlatmak istediklerinizi anlatamayabilirsiniz. Ancak öyle durumlar vardır ki bir gülümseme karşınızdakine çok şey anlatır. Gülümsemekten çekinen kişiler, karşısındaki kişiye de huzursuzluk verir. Bu durumda karşımızdaki kişi ile olan iletişimimizde de kopmalar oluşacaktır.

Çekici bir gülümsemede ise beyniniz o kişinin hoş gülümsemesi olduğunu kaydeder ve dikkati gözlerine yönlendiririz. Bu anlamda karşınızdaki kişi için gülümsemeniz sınavdan geçmiştir. Hiçbir şey sağlıklı ve ışık saçan bir gülümseme kadar, kişiliği, enerjiyi ve güveni ifade edemez. Eskiden çürüğü olmayan bir ağız her şey iken, şimdilerde sağlıklı ve estetik bir ağız her şey haline gelmiştir.

Diş ve ağız estetiği konusunda kişinin yüz şekli, ten rengi, cinsiyet, dudak, diş eti şekli gibi unsurları göz önüne alınır. Uzun bir yüz şekline sahip kişiye yine ince uzun dişler yapılırsa yüzü olduğundan da uzun gözükecektir. Bu durumda daha geniş karemsi dişler kullanılarak yüzün uzunluğu gizlenebilir ya da çok yuvarlak, şişman yüzlü bir hastaya uygulanan ince uzun dişler onu daha ince gösterecektir. Diş yapıları vücudunuzun genel görünüşüne sandığınızdan daha fazla etkide bulunmaktadır.

Gülme hattı
Orta hat
İnsisal kenar pozisyonu
Altın oran
 Papil yüksekliği
Proksimal (iki diş arası temas)
Zenith noktaları
Sonuç
Erkek-kadın diş formları
Vertikal dişlerde yüzün 3'lü orantısı
Kontak alanları

GÜLÜMSEMENİZİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

1. YAŞ
Aynaya baktığınızda kendinizi yaşlı mı görüyorsunuz? Yüzünüzün çok değiştiğini, yaşlı hissetmemenize rağmen görüntünüzün yaşlandığını fark edebilirsiniz ama böyle görünmek zorunda değilsiniz.
Kırışık önleyici kremler, kozmetik malzemeler, cilt gerdirme operasyonları gibi pek çok işlem olduğunuzdan daha genç görünmenizi sağlamaya çalışacaktır. Ancak hiçbiri çene, ağız ve diş estetiğiniz üzerine bir etki yapamayacağı gibi, bu estetiğin size katacağı değişim kadar da etkili olmayacaktır.

Kullanılan her şey gibi dişlerimiz de eskiyecektir. Yediğiniz, içtiğiniz her şey dişlerinizi biraz daha yıpratmaktadır. Diş bakımınızı ne kadar düzgün yaparsanız yapın, yıllar öncesinde sahip olduğunuz can alıcı parlaklığa fırçalama metodları ile ulaşmanız mümkün olmayacaktır.

Kompozit bondigleme, porselen veneer ve kuronlar ile gülüşünüz tamamen ideal hale getirilebilir. Bu değişiklik etrafınızdaki insanların sizde sadece olumlu yönde bir değişiklik olduğunu fark edebileceği kadardır. Saçlarınızı değiştirdiğinizi, kilo verdiğinizi düşünürler ama dişlerdeki büyük değişikliği fark edemezler. Çünkü yapılar tedaviler sadece güzel değil aynı zamanda yüzünüzle tamamen uyumludur.

Yaş ilerledikçe karşılaşılan bir problem de burun ucu ile çenenin birbirine yaklaşması yani yüzün 1/3'ünün kısalmasıdır. Yüzün alt 1/3'ündeki yumuşak dokular, çene kemikleri ve dişler tarafından desteklenir. Dişlerinizi kapattığınızda (özellikle arka dişler) meydana gelen yükseklik bu destek için çok önemlidir. Yıllarla birlikte çene kemikleriniz incelir, dişleriniz aşınır ve bu mesafe kısalır. Bu hem artık yeterince iyi çiğneyememenize hem de gülümsemenizi belirleyen yumuşak dokuların sarkmasına, yeterince desteklenememesine sebep olur.

Dişlerdeki aşınma 40 yaş üstünde iyice belirginleşir ve çok yaygındır. Bir de diş sıkma ve gıcırdatma problemi varsa dişler hızla kısalır ve çoğu zamanda kırılır. Dişler çok kötü gözükür, fonksiyonlarını yerine getiremez ve bunlara ilave olarak çene ekleminde problemler oluşmaya başlar ve tüm bunlar kişiyi kırışık ve yaşlı gösterir.

2. CİNSİYET
Kadın ve erkek gülüşleri arasında önemli farklılıklar vardır. Bunlardan bazıları şunlardır;

KADIN;
Gülme çizgisi alt dudağı eğimli olarak izler.
Dişler daha yuvarlak ve bombelidir.
Ön orta ikiz dişler diğerlerine göre daha iridir.

ERKEK;
Gülme çizgisi daha düzdür.
Dişler köşeli ve keskin düzlüklere sahiptir.
Ön dört diş arasında büyüklük farkı çok fazla yoktur.

3. DUDAKLAR
Gülüş estetiğinde önemli bir unsurda dudakların fizyolojisidir. Dudak kenarlarının sarkık veya aşağı meyilli olması gülümsemenin doğallığına kötü etki eden faktörlerdir. Dudakların estetik olarak düzeltilmesi mümkündür. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, dudak estetiğinden önce ağız ve diş sağlığının, estetiğinin düzeltilmesidir.

4. DİŞ ETLERİ
En güzel dişler bile sağlıklı ve düzgün şekilli diş etleriyle çerçevelenmemiş ise çekici görünemezler. Diş etlerinizde yapılan tedaviler ve küçük operasyonlar ile estetik olmayan diş etleri düzeltilebilir.

Diş etleriyle gülümseme: Gülümsediklerinde diş etlerinde fazla etleri gözüken vakalarda diş eti fazlalıkları uzaklaştırılarak daha hoş bir gülümseme elde edilir.

Diş eti çekilmesi: Diş eti çekilmesi sonucu bazı dişler çok uzun gözükebilir, kök yüzeyleri açığa çıkmıştır. Bu durumda öncelikle dişeti tedavisi yapılarak bu açıklıklar yumuşak doku greftleri ile kapatılmalıdır.

Düzensiz diş eti sınırları: Dişleri çerçeveleyen diş etleri bazı dişlerde çok yukarıda ya da çok aşağıda olabilir. Estetik müdahale ile diş eti sınırları uygun hale getirilebilir.

Diş eti pigmentasyonu: Herhangi bir yaralanma sonucu ya da doğal olarak dişetlerinde farklı renkte bölgeler olabilir.

5. DİŞLERİN ŞEKLİ, SIRALANIŞI VE RENKLERİ
Estetik diş hekimliğindeki uygulamalar, dişlerin form ve renklerindeki problemlere göre çeşitlenir. Dişler arasında boşluklar varsa (diestama) kompozit dolgular veya laminate veneerler ile boşluklar kolayca kapatılabilir.

Dişlerin rengi kötü ise:
Dişlerin renginin koyuluğu, uygulanacak işlemi belirleyecektir. Hafif renk bozulmaları beyazlatma uygulamaları ile giderilebilir. Daha ileri safhadaki değişimleri için ise kompozit veya porselen laminate veneer uygulamaları yapılır. İleri derecede tetrasiklin renkleşmesi olan vakalarda yapılacak işlem ilk önce beyazlatma daha sonra laminate veneer olmalıdır.

Çarpmış dişler mevcutsa:
Öncelikle yapılması gereken ortodontik tedavidir. Eğer hasta ortodontik tedavi istemiyorsa laminate veneer uygulaması ile çapraşıklık giderilir.

Ön dişlerde aşınmalar ve uçlarında kırıklar varsa:
Bunlardan kurtulmanın en estetik ve uzun vadeli çözümü porselen laminate veneerlerdir. Hem dişleriniz dış etkenlere karşı korunmuş olur, hem de güzel bir gülüşe kavuşursunuz. Dişlerinizdeki kırıklar diş sıkma veya gıcırdatma probleminden kaynaklanıyorsa laminateler yapıldıktan sonra night guard denilen dişleri koruyucu plakların yapılması gerekmektedir.

Ön dişlerde çok sayıda renkleri kötü dolgular var ise:
Yapılabilecek en ucuz ve kolay tedavi kompozit dolguların yenilenmesidir. Fakat malzemenin yapısından kaynaklanan sınırlamalar vardır. Yani, güzel bir dolgu yapılsa da eğer çok fazla çay, kahve, sigara içiyorsanız dolgular bir iki senede renkleri emecektir. Porselen laminate veneerler ise uygulandıklarında hiçbir zaman boyayıcı ajanlardan etkilenmez ve lekelenmezler. Böyle vakalarda tercih edilebilir.

6. TEN RENGİ
Estetik diş hekimliği uygulamalarında, dizayn edilen gülüşün kişiyle tam olarak uyuşması çok önemlidir. Zira çok güzel hazırlanmış dişler bile bazen yüze bir şey katmaz tam tersi gözü rahatsız eder. Ten rengi de yapılacak uygulamanın renginin belirlenmesinde en önemli faktörlerden biridir. Koyu bir ten rengine sahip esmer kişilerde çok açık renkli, parlak, dikkat çekici diler uyumlu ve güzel bir gülüşü sağlayamazken, daha açık ten rengine sahip kişilerde bu dişler daha natürel duru ve gülüşün harmonisi sağlanır.

7. YÜZ ŞEKLİ
Doğal dişlerde yüz şekliyle dişlerin şekli arasında bir benzerlik bulunur. Yani oval bir yüze sahipseniz dişlerinizin formu oval ya da ovale yakındır. Bu uyumu yaptığımız estetik uygulamalarda da kullanarak doğal gülüşleri yakalayabiliriz. Kimi zaman da bu uyumu kozmetik illüzyonları kullanırız. Kişinin yüzü onu rahatsız edecek kadar kare, yuvarlak ya da uzun olabilir. Böyle kişilerde gülüş dizayn edilirken bu rahatsızlığı göz önünde bulundurularak dişlerin şeklini değiştirmek suretiyle yeni gülüşle birlikte yüz şeklindeki rahatsızlık azaltılabilir.

Estetik diş hekimliği uygulamaları ve tedavi süreci ile
ilgili her türlü konuda doktorumuz ve uzmanımız size desteğe hazır. 

Sadem Bayramyeri Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Logosu